KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom: 10 września 2021

To święto obchodzone jest dorocznie 10 września od 2003 roku, z inicjatywy Międzynarodowego Towarzystwa Zapobiegania Samobójstwom (IASP), które jest w oficjalnym związku ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO).

Co roku IASP, we współpracy z WHO, wykorzystuje ten dzień, by zwrócić uwagę na samobójstwa jako na najczęstszą przyczynę przedwczesnych zgonów, którym można zapobiec.

Celem tego dnia jest zwiększenie świadomości społecznej w zakresie tematyki samobójstw i wsparcie psychologiczne dla osób, u których pojawiają się myśli samobójcze.

Poniżej prezentujemy literaturę pomocną w pracy z osobami, które mają myśli samobójcze:

Ainsworth, E. (2020). Strata. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Ainsworth, E. (2020). Troska. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Ainsworth, E. (2020). Krzywda. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Ainsworth, E. (2020). Zadurzenie. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Ainsworth, E. (2020). 7 dni. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Boyne, J. (2016). Noah ucieka. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Green Allen, V. (2019). Powiedz NIE szkolnym dręczycielom. Warszawa: Poradnia K

Nowak, E. (2020). Orkan. Depresja. Warszawa: Wydawnictwo Egmont

Rundell, K. (2017) Dachołazy. Warszawa: Poradnia K

Reid, L. (2016). Miłość za wszelką cenę. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Seager, C., (2019). My secret Youtube life. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa

Suchecka, J. (2020). Young Power. 30 historii o tym, jak młodzi zmieniają świat. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy "ZNAK"

Pomocne strony internetowe: